Onze relatie gaat niet goed. Wat nu?

 
Als je relatie of huwelijk niet meer goed gaat, ga je de vraag stellen: Scheiden of blijven? Deze keuze is vaak heel moeilijk. Elke relatie kent immers ups en downs. Hoe kan je weten dat het niet meer goed komt? Wat is beter voor jou, je kinderen en je partner? Kan het weer goed komen, en hoe groot is die kans? Ook bij deze vragen wil deze website hulp bieden.

Alle mensen zijn anders. Elke relatie is anders. Daarom is het niet mogelijk om via een website een concreet advies te geven voor jouw specifieke situatie. Toch zijn er enkele algemene stappen die je kunt nemen om meer inzicht te krijgen.

Scheiden of blijven?

Een scheiding is een ingrijpend proces dat met veel verwarring en verdriet gepaard gaat. Het is dus belangrijk jezelf een aantal dingen af te vragen voordat je de beslissing neemt of je wel of niet gaat scheiden.

•  De eerste vraag is: is er nog bereidheid tussen je partner en jou om er samen wat van te maken? En als die verdwenen lijkt, kan die nog teruggehaald worden? Willen jullie dat?
•  De volgende vraag is: Wat zal er voortaan wel echt goed gaan als jullie uit elkaar gaan? Kan je je voorstellen hoe zal dat zijn? Let op: het gaat niet om de dingen die er dan niet meer zullen zijn, die je kunt vermijden, (geen gezeur meer, geen negatief commentaar meer, of geen teleurstelling meer omdat hij/zij ...).
•  Een heel belangrijke vraag is: wat komt er voor in de plaats? Als je alleen bent, praten de muren dan wel terug? Zul je daarvan wel gelukkig worden? Wat levert het op voor de kinderen?
•  Soms helpt het om een on-line relatietest te doen. Zo'n test geeft natuurlijk geen kant-en-klare oplossing. Toch kunnen de vragen je aan het denken zetten en de antwoorden kunnen verhelderend zijn.

Twijfel? Doe onze relatietest!

Relatiecoaching

Een scheiding is eigenlijk de allerlaatste uitweg, als geen andere oplossing heeft gewerkt. Zolang je niet helemaal zeker weet of een scheiding de beste oplossing is, loont het de moeite om eerst andere mogelijkheden uit te proberen. Want in veel gevallen is er toch nog een uitweg of een oplossing te vinden waarmee je je relatie kunt redden. Er zijn relatiecoaches - meestal psychologen of psychotherapeuten - die veel ervaring hebben met deze materie. Zij kunnen met jou en je partner onderzoeken of jullie relatie weer goed gemaakt kan worden.