Video's


Reacties van kinderen op echtscheiding
  Wat voelen kinderen als hun ouders gaan scheiden? Psycholoog en family mediator Lillianne Potters legt uit hoe kinderen kunnen reageren op een scheiding.
Is een scheiding altijd traumatisch voor kinderen?
  Een scheiding kan erg moeilijk zijn voor kinderen. Hoe zorg je dat je de kinderen niet met een trauma opzadelt? Kinderpsycholoog Ottoline Koppens vertelt over de valkuilen waar ouders voor moeten oppassen.
Hoe vertel je de kinderen over de scheiding?
  Als je gaat scheiden is het vaak één van de moeilijkste dingen: het aan je kinderen vertellen. Hoe doe je dat? Psycholoog en family mediator Lillianne Potters geeft tips.  
Hoe beperken ouders de schade?
  Een scheiding verwerken gaat kinderen vaak niet in de koude kleren zitten. Gelukkig kunnen ouders kunnen veel doen om het voor hen wat makkelijker te maken. Kinderpsycholoog Ottoline Koppens legt uit hoe je dat doet.  
Hoe ziet een ouderschapsplan eruit?
  Ouders die gaan scheiden moeten een ouderschapsplan opstellen. Een rechter kijkt vervolgens of het plan goed is opgesteld. Kinderpsycholoog Ottoline Koppens vertelt over de basisregels van het ouderschapsplan en wat er in moet...
Hoe gaat een scheidingsbemiddeling?
  Scheidingsbemiddeling is de moderne manier om een echtscheiding te regelen. Je voorkomt daarmee een vechtscheiding, omdat je samen goede afspraken maakt. Scheidingsbemiddelaar Fred Schonewille legt uit hoe dat gaat, zo’n...
Wat is de duur van een scheidingsbemiddelingstraject?
  Scheidingsbemiddelaar Fred Schonewille vertelt hoe lang een scheidingsbemiddeling duurt en hoeveel gesprekken over het algemeen nodig zijn om de scheiding van begin tot eind te regelen. 
Wat als je twijfelt over de scheiding?
  Soms lijkt een scheiding de enige oplossing. Maar wat als je niet zeker weet of je echt uit elkaar wilt? Scheidingsbemiddelaar Fred Schonewille over twijfelende partners, en hoe een scheidingsbemiddelaar daarmee omgaat.
Mediation tijdens een rechtszaak
  Kun je tijdens een rechtszaak aan scheidingsmediation doen? Ja, zegt kinderpsycholoog Ottoline Koppens. Vaak lukt het bij een mediator wel om alsnog goede afspraken te maken. En dat is een stuk effectiever dan ruzie maken bij de...